Välj en sida

Ibland blir det så tydligt, att vi inte är så klokt vuxna som vi säger oss vara. Vi vet hur man uppför sig på stan, vi vet hur man uppför sig i sällskap, på tillställningar, på jobbet och vi har lagar och regler som styr upp demonstrationer. Men när det kommer till sociala medier så släpper mänskligheten loss.

När jag blev sittande och scrollade flödena på Facebook och Twitter under förmiddagen, slog det mig. Igen. Att många där ute fortfarande värderar en syrlig kommentar på Facebook som något du säger i förtroende. Något som inte är på allvar. Och man hänger friskt på uppror och utspel som man själv egentligen inte har någon som helst bakgrund till. Det bara blir.

Men det där som bara händer. Det är på riktigt, det är offentligt. Ja, jag vågar påstå att det är offentligt när personen vars inlägg man kommenterar har några hundra eller i värsta fall tusen följare och de andra femtiofem som också kommenterar, har lika många var. Där har ni spridningen.

Jag tänker i det här fallet inte främst på de som startar upproren. I affekt pyser man ut sin ilska eller rädsla eller sorg och det är en sak. Men att sedan välja att hänga på och dela vidare, där följer ett ansvar. Det är då spridningen sker. Det är inte hen som startar som sprider. Det är vi andra, som hejar på och håller med och liksom sympatiskriker och plötsligt har något som i värsta fall inte hade någon som helst grund, skadat på ett sätt som är svårt att reparera. Personer, företag, varumärken… och känslor.

En mob på nätet är precis lika stark som en som den man valt att samla på torget en solig dag. Nej, starkare. För på nätet har du fler som ser. Fler som i skymundan bildar sig en åsikt. Återigen: I värsta fall baserat på luft.

Vi måste göra två saker. Vi måste börja tänka själva och orka ta reda på fakta. Internet är fantastiskt, men kom igen! Vi kan inte hämta vår moral här. Den måste komma inifrån. Vi kan inte sluta tänka så fort vi har snabbt wifi.

Och vi måste lära våra barn att i första hand våga hantera missförstånd och konflikter. Inte starta en mob på ett enormt digitalt torg. Vi måste ge dem en ärlig chans att bli bättre än oss.

Share This