Välj en sida

>Jag fyllde i ett kedjemail härom dagen. Det var av den sorten där du ska fylla i vad du gillar att äta, gillar att titta på på tv och vad du uppskattar hos en vän. När jag få fyllde i uppgifterna så tänkte jag inte så mycket på det utan skrev nog “ärlighet” och något mer på den sista frågan.

Nu vet jag vad jag uppskattar och beundrar hos människor i allmänhet. Självdistans. Det kan man säkert definiera på olika sätt. I det här fallet så menar jag den typen av självdistans som ger förmågan att stå för att man faktiskt inte behärskar allt och kan allt, när man uppenbarligen inte gör det, utan lita på att andra kan sin sak och ge dem credit för det.

Det är stort.

Här och var finns det människor som verkar ha som vana att rent reflexmässigt nedvärdera andras åsikter och känslor – och med glitter och glamour förgylla sina egna. Även om det inte finns ett rätt eller fel utan bara olika människor med olika infallsvinklar. Det känns som om det inte alltid handlar om att vara elak utan att det helt enkelt bara blivit en hemsk ovana.

Min hobby-psykolog-teori är att det handlar om att inte tro på sig själv och att inte lita på vad man tycker och kan. Därför blir det någon form av roll istället, en roll som kan allt och vet allt. Alla andra genomskåder det där enkelt, men inte skådespelaren själv dessvärre. Kan ju inte vara så roligt där upp på toppen när man tryckt ner alla andra i sin omgivning. Typ Hulken. Charmig prick.

Så om frågan istället varit “Vilken egenskap uppskattar du inte hos männsikor i din omgivning?” så hade mitt långa svar blivit just detta. Nu har jag som tur är inte någon Hulken bland mina underbara nära vänner eller i min familj, men att reda ut begreppen lite hjälper till handskas med honom när han tittar förbi! 🙂

Nu räcker det med hobbypsykologi för ett tag – kort och gott beundrar och respekterar folk som ärligt kan säga “Jag vet inte”. Det är en stor konst och den behärskar säkert Hulken också när han är sig själv.

Share This